Pelerinaje Manastiri

Informatii despre manastirile si
pelerinajele din Romania


"După cum trupul fără suflet este mort,
tot aşa şi credinţa fără fapte
este moartă"
Iacob cap. 2, v. 26

Sfânta Mănăstire Vodiţa

Obşte de călugări
Hram: Sfântul Antonie cel Mare
Localizare: Vârciorova, Drobeta Turnu Severin, Jud. Mehedinţi
Foto: Da

Istoric

Sfânta Mănăstire Vodiţa a fost ridicată între anii 1370-1372 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I. Încă de la înfiinţare a fost înzestrată de domnitor cu valoroase odoare bisericeşti, bani şi alte venituri. Toate daniile făcute Mânăstirii Vodiţa de Vladislav Voievod au fost întărite ulterior de către urmaşii acestuia: Dan I, Mircea cel Bătrân, Dan al II-lea, Vlad Dracul şi Radu cel Frumos. Chiar şi Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei (1387-1437) a recunoscut şi confirmat posesiunile acordate Mânăstirii Vodiţa de domnitorii români, iar Ştefan Lazarovici, despotul Serbiei îi dăruieşte în anul 1406, 10 sate sârbeşti.
Expansiunea Imperiului Otoman de la sfârşitul secolului al XV-lea pentru cucerirea popoarelor Europei a influenţat în mod nemijlocit existenţa Mânăstirii Vodiţa. Astfel, după ocuparea cetăţii Severinului de către armatele turceşti conduse de Baliberg în anul 1524, toate vechile moşii ale ctitoriei Sfântului Nicodim sunt confirmate, rând pe rând, Mânăstirii Tismana.
Mânăstirea Vodiţa va mai fi pomenită, din nou, abia într-un hrisov din 14 octombrie 1662 când stareţul acestei chinovii arhimandritul Nicodim a primit un ajutor de 350 de ruble de la ţarul Rusiei, Alexei Mihailovici.
Mai târziu, într-un document din 15 iunie 1689, se precizează că Vodiţa ar fi fost rezidită „din temelie” de Cornea Brăiloiu, pe vremea când era mare agă. De asemenea ea este menţionată alături de celelalte mânăstiri din Oltenia pe harta întocmită în anul 1700 de stolnicul Constantin Cantacuzino.
Sfântul domnitor Constantin Brâncoveanu a acordat printr-un hrisov emis la 10 martie 1705, scutiri „schitului ce iaste la Vodiţa care iaste lângă Dunăre acolo unde şi mai înainte scaun de mănăstire mare au fostu făcută de Sfântul Nicodim”. Din acelaşi zapis se pare că unele lucrări de refacere ale acestei mânăstiri ar fi fost executate şi de Athanasie, egumenul de atunci al Tismanei.
În urma războiului austro-turc încheiat cu pacea de la Passarovitz din anul 1718, Mânăstirea Vodiţa va cunoaşte o nouă perioadă de decădere. Ea va mai fi menţionată doar pe harta întocmită în anul 1720 de Samuelis Köleseri.
La data de 5 septembrie 1891 episcopul Ghenadie al Râmnicului efectuează o vizită canonică la Vodiţa, descriind ruinele mânăstirii. Din biserica celei mai vechi ctitorii voievodale atestate documentar mai rămăseseră doar câteva ziduri, iar din chiliile înconjurătoare se mai vedeau doar temeliile.
În perioada 1991-1995 s-a construit aici un impunător corp de chilii, în care se mai află stăreţia şi trapeza mânăstirii.
În anul 1995 a început execuţia unei frumoase biserici de lemn,sfinţită la 29 iulie 2001 de către Înalpreasfinţitul Teofan Mitropolitul Olteniei.

Pelerinaj binecuvântat!
Părintele  Vasile -Cristian

Foto

January 07 2009 11:30 am | 4,825 vizualizari | Manastiri

2 Responses to “Sfânta Mănăstire Vodiţa”

 1. Pr. Cristian on 17 Feb 2009 at 6:52 am #

  In tratarea trupului,singurul tel al medicului este tamaduirea celui bolnav.
  Prin puterea Dumnezeiescului Har primit la Hirotonie de la Episcop si prin hirotesia in Duhovnic, preotul la Sfanta Taina a Spovedaniei va deschide rana pacatului penitentului, o va curati, o va trata si pansa pentru a se vindeca.
  Preotul duhovnic este pentru fiecare dintre noi un medic al sufletului.
  Este insa nevoie si de colaborarea bolnavului, a penitentului, a celui care vine la Marturisire.
  Atentie insa: la bolile sufletesti, spre deosebire de bolile trupesti, remediile nu corespund intotdeauna cu ceea ce asteapta pacientul.
  Fiti binecuvantati!
  Pr. Cristian

 2. Pelerinaj on 17 Jun 2015 at 1:15 pm #

  Pelerinaje Manastiri

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply