Semnificatia actului de pelerinaj
Asa zice Domnul: “Opriti-va de la caile voastre!Priviti si intrebati de caile celor de demult, de calea cea buna si mergeti pe dansa si veti afla odihna sufletelor voastre.” Ieremia 6,16
Suntem obisnuiti sa asteptam perioada concediului pentru ca, pe baza cheltuielii unei sume adecvate, sa beneficiem de servicii specializate de turism in vederea recomfortarii, odihnei si regenerarii fortei de munca. Este atitudinea fireasca a omului modern intr-o societate secularizata.
Exista, din fericire, si posibilitatea de a “investi” intr-un alt domeniu, acela al implinirii noastre duhovnicesti. Este vorba de actul de pelerinaj care, spre deosebire de orice activitate turistica, impune, pe langa plata necesara comfortului material si implicatii legate de folosul nostru sufletesc. Un pelerin nu se asteapta la odihna, la timp liber, la relaxare.
El se daruieste unui efort duhovnicesc in scopul imbogatirii sufletului sau. Se pregateste inaintea pelerinajului, beneficiind de sprijinul dat de parintele duhovnicesc, afland ca si Apostolul Toma raspunsul : “ Eu sunt Calea, Adevarul si Viata” la intrebarea “ Unde mergem si cum se ajunge la Tatal?”. Pelerinul depune efort in timpul pelerinajului, ajutat de conducatorul spiritual al grupului, retraieste inoirea sufleteasca atunci cand, reintors acasa, rememoreaza contemplativ sirul evenimentelor la care a participat, intelegand, ca si pelerinii din evanghelie, “ Oare nu ardea in inima noastra, cand ne vorbea pe cale si cand ne talcuia scripturile”.
Investeste pentru “a fi”.
In acest sens, a face pelerinaj, nu inseamna a beneficia de un concediu itinerant, a vizita obiective monumental – istorice, ci a te dedica fiintial unui efort de crestere duhovniceasca, intr-un spatiu aureolar de prezenta lui Dumnezeu.
Manastirile si schiturile noastre ortodoxe,prin sacralitatea lor si prin frumusetile imprejurimilor sunt vetrele de spiritualitate cele mai potrivite pentru inchinare si liniste sufleteasca.
AsociaÈ›ia „ Faptele CredinÅ£ei” în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” ÅŸi „Sfântul Mucenic Corneliu SutaÅŸul” Balta Albă, a organizat, în perioada 19-24 august 2019, un pelerinaj în Èšara MoÈ›ilor . După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie, pelerinii însoÅ£iÅ£i de părintele paroh Vasile-Cristian Niţă ,au plecat la drum cu un autocar al AgenÅ£iei de Pelerinaj BASILICA TRAVEL a Patriarhiei Române. Citeste mai departe »
September 16 2019 | 984 vizualizari | Pelerinaje | Nici un comentariu »
ÃŽn cadrul Proiectului cultural- religios “România CreÅŸtină”, AsociaÅ£ia “Faptele CredinÅ£ei” în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” ÅŸi „Sfântul Mucenic Corneliu SutaÅŸul” Balta Albă a organizat în perioada 29-31 mai 2018 un pelerinaj la Sfinte Mănăstiri pe traseul următor: BucureÅŸti – FeteÅŸti- ConstanÅ£a-Tulcea-HârÅŸova- Slobozia -BucureÅŸti. Citeste mai departe »
June 11 2018 | 837 vizualizari | Pelerinaje | Nici un comentariu »
AsociaÅ£ia „ Faptele CredinÅ£eiâ€Â în parteneriat cu  Parohia „Adormirea Maicii Domnului†şi „Sfântul Mucenic Corneliu SutaÅŸul†Balta Albă a organizat în perioada 21-27 august 2017 un pelerinaj în Banat È™i CriÈ™ana.
Pelerinii însoÈ›iÈ›i de părintele paroh Vasile-Cristian Niță ÅŸi-au manifestat credinÅ£a,având  binecuvântata  bucurie de a se închina sfintelor icoane, de a înălÅ£a rugăciuni È™i de a admira pictura următoarelor locaÅŸuri sfinte: Mănăstirea Cotmeana,Mănăstirea BistriÈ›a ,Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Almaj Putna, Mănăstirea Vasiova, Mănăstirea TimiÈ™eni Șag , Mănăstirea Gai, Mănăstirea HodoÈ™ Bodrog, Mănăstirea Sfânta Cruce Oradea, Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea CriÈ™an, Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Schitul PăltiniÈ™, Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie -Paltinul, Mănăstirea Curtea de ArgeÈ™. Citeste mai departe »
September 15 2017 | 2,250 vizualizari | Pelerinaje | Nici un comentariu »
Obşte de călugări
Hram : Adormirea Maicii Domnului,Izvorul Tămăduirii,Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou
Localizare: Comuna Cetățeni, jud . Argeș
Foto : Da
Potrivit tradiÈ›iei locale, pe culmea abruptă de piatră, care se înalță între râul DâmboviÈ›a È™i pârâul Cetățuia, a existat o cetate de rezistență zidită pe vremea ocupaÈ›iei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu È™i pentru domnitorul Negru Vodă al Țării RomâneÈ™ti, care își avea aici È™i o peÈ™teră de taină numită până astăzi „PeÈ™tera lui Negru Vodăâ€. De la această cetate È™i-ar fi luat numele atât muntele, cât È™i satele din apropiere.
Valea stâncoasă a pârâului Cetățuia este plină de peșteri, unele naturale, iar altele scobite de sihaștrii locului,aici nevoindu-se timp de peste 40 de ani cuviosul Ioanichie, mutat către Domnul în ziua de 26 iulie 1638.
În acest locaşul Cetăţuia lui Negru Vodă, îşi vor găsi refugiul la liniştea zidurilor şi laolaltă în rugăciune cu sihaştrii, Nicolae Alexandru Voievod, Ioan Radu Negru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Matei Basarab la 1634, Constantin Şerban Vodă la 1658, sfântul Constantin Brâncoveanu la 1690, din a cărui poruncă s-a pictat cel de al doilea strat în biserica din stâncă, stolnicul Constantin Cantacuzino, la 1775.
Citeste mai departe »
May 31 2017 | 1,186 vizualizari | Manastiri | Nici un comentariu »
Urmatoarea pagina »