Pelerinaje Manastiri

Informatii despre manastirile si
pelerinajele din Romania


"După cum trupul fără suflet este mort,
tot aşa şi credinţa fără fapte
este moartă"
Iacob cap. 2, v. 26


Semnificatia actului de pelerinaj

Asa zice Domnul: “Opriti-va de la caile voastre!Priviti si intrebati de caile celor de demult, de calea cea buna si mergeti pe dansa si veti afla odihna sufletelor voastre.” Ieremia 6,16 Suntem obisnuiti sa asteptam perioada concediului pentru ca, pe baza cheltuielii unei sume adecvate, sa beneficiem de servicii specializate de turism in vederea recomfortarii, odihnei si regenerarii fortei de munca. Este atitudinea fireasca a omului modern intr-o societate secularizata.

Exista, din fericire, si posibilitatea de a “investi” intr-un alt domeniu, acela al implinirii noastre duhovnicesti. Este vorba de actul de pelerinaj care, spre deosebire de orice activitate turistica, impune, pe langa plata necesara comfortului material si implicatii legate de folosul nostru sufletesc. Un pelerin nu se asteapta la odihna, la timp liber, la relaxare.

El se daruieste unui efort duhovnicesc in scopul imbogatirii sufletului sau. Se pregateste inaintea pelerinajului, beneficiind de sprijinul dat de parintele duhovnicesc, afland ca si Apostolul Toma raspunsul : “ Eu sunt Calea, Adevarul si Viata” la intrebarea “ Unde mergem si cum se ajunge la Tatal?”. Pelerinul depune efort in timpul pelerinajului, ajutat de conducatorul spiritual al grupului, retraieste inoirea sufleteasca atunci cand, reintors acasa, rememoreaza contemplativ sirul evenimentelor la care a participat, intelegand, ca si pelerinii din evanghelie, “ Oare nu ardea in inima noastra, cand ne vorbea pe cale si cand ne talcuia scripturile”. Investeste pentru “a fi”.

In acest sens, a face pelerinaj, nu inseamna a beneficia de un concediu itinerant, a vizita obiective monumental – istorice, ci a te dedica fiintial unui efort de crestere duhovniceasca, intr-un spatiu aureolar de prezenta lui Dumnezeu.
Manastirile si schiturile noastre ortodoxe,prin sacralitatea lor si prin frumusetile imprejurimilor sunt vetrele de spiritualitate cele mai potrivite pentru inchinare si liniste sufleteasca.

Proiectul “ România Creştină” 2018

În cadrul Proiectului cultural- religios “România Creştină”, Asociaţia “Faptele Credinţei” în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă a organizat în perioada 29-31 mai 2018 un pelerinaj la Sfinte Mănăstiri pe traseul următor: Bucureşti – Feteşti- Constanţa-Tulcea-Hârşova- Slobozia -Bucureşti. Citeste mai departe »

June 11 2018 | 250 vizualizari | Pelerinaje | Nici un comentariu »

Proiectul „România Creștină” 2017

Asociaţia „ Faptele Credinţei”  în parteneriat  cu  Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă a organizat în perioada 21-27 august 2017 un pelerinaj în Banat și Crișana.

Pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță şi-au manifestat credinţa,având  binecuvântata  bucurie de a se închina sfintelor icoane, de a înălţa rugăciuni și de a admira pictura următoarelor locaşuri sfinte: Mănăstirea  Cotmeana,Mănăstirea Bistrița ,Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Almaj Putna, Mănăstirea Vasiova, Mănăstirea Timișeni Șag , Mănăstirea Gai, Mănăstirea Hodoș Bodrog, Mănăstirea Sfânta Cruce Oradea, Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Crișan, Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Schitul Păltiniș, Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie -Paltinul, Mănăstirea Curtea de Argeș.  Citeste mai departe »

September 15 2017 | 1,149 vizualizari | Pelerinaje | Nici un comentariu »

Sfânta Mănăstire Cetățuia,Negru Vodă

Obşte de călugări
Hram :  Adormirea Maicii Domnului,Izvorul Tămăduirii,Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou
Localizare:  Comuna Cetățeni, jud . Argeș
Foto : Da
Potrivit tradiției locale, pe culmea abruptă de piatră, care se înalță între râul Dâmbovița și pârâul Cetățuia, a existat o cetate de rezistență zidită pe vremea ocupației romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu și pentru domnitorul Negru Vodă al Țării Românești, care își avea aici și o peșteră de taină numită până astăzi „Peștera lui Negru Vodă”. De la această cetate și-ar fi luat numele atât muntele, cât și satele din apropiere.
Valea stâncoasă a pârâului Cetățuia este plină de peșteri, unele naturale, iar altele scobite de sihaștrii locului,aici nevoindu-se timp de peste 40 de ani cuviosul Ioanichie, mutat către Domnul în ziua de 26 iulie 1638.
În acest locaşul Cetăţuia lui Negru Vodă, îşi vor găsi refugiul la liniştea zidurilor şi laolaltă în rugăciune cu sihaştrii, Nicolae Alexandru Voievod, Ioan Radu Negru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Matei Basarab la 1634, Constantin Şerban Vodă la 1658, sfântul Constantin Brâncoveanu la 1690, din a cărui poruncă s-a pictat cel de al doilea strat în biserica din stâncă, stolnicul Constantin Cantacuzino, la 1775.

Citeste mai departe »

May 31 2017 | 668 vizualizari | Manastiri | Nici un comentariu »

Sfânta Mănăstire Corbii de Piatră

Obşte de călugări
Hram :  Adormirea Maicii Domnului
Localizare:  satul Jgheaburi,  Comuna Corbi, jud . Argeș
Foto : Da
Prima atestare documentară este 23 iunie 1512, dar locașul de cult datează din timpuri mai vechi.
Printre ctitorii de seamă se numără monahia Magdalina,mătușa domnitorului Neagoe Basarab.Deşi nu a fost niciodată restaurată, biserica păstrează mari părţi de pictură: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Naşterea Domnului, Întâmpinarea Domnului, Învierea lui Lazăr, Botezul

Citeste mai departe »

July 08 2016 | 946 vizualizari | Manastiri | Nici un comentariu »

Urmatoarea pagina »