Pelerinaje Manastiri

Informatii despre manastirile si
pelerinajele din Romania


"După cum trupul fără suflet este mort,
tot aşa şi credinţa fără fapte
este moartă"
Iacob cap. 2, v. 26

Sfânta Mănăstire Sitaru

Obşte de călugări
Hram : Sfântul Ierarh Nicolae
Localizare: Sat Sitaru , Comuna  Grădiştea, judeţul  Ilfov
Foto : Da

Sihaştrii din adâncul Codrilor Vlăsiei prin secolul al XVI-lea au ridicat pe o movilă din mijlocul apelor Ialomiţei o bisericuţă de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae“. După un timp, s-a dărâmat. Apoi, la 1627, marele vornic şi logofăt Jupân Papa Greceanu, străbunicul Sfântului Constantin Brâncoveanu, a zidit cu doamna sa Elena biserică de piatră şi chilii.
În secolul al XVIII-lea, un război pustieşte mănăstirea, care va fi refăcută în 1751 de jupân Gheorghe Greceanu. Un an mai târziu, preotul Dima din Braşov împreună cu ucenicii săi îmbracă în frescă biserica.
Alte şi alte restrişti întunecă vremurile, dar şi istoria mănăstirii care s-a ruinat, a fost transformată în temniţă, pentru a se reface mai vie, mai strălucitoare, gata să primească deodată cu sfinţii şi călugări rugători, fie de la Căldăruşani, fie de la Chiţcani, din Basarabia ocupată, fie din alte aşezăminte.
Sosirea părintelui Damian  Stanciu  în 1965 la  Sitaru a însemnat un nou început pentru mănăstire. Tabloul mănăstirii din acea perioadă este răvăşitor. O ruină. Părintele Damian nu s-a descurajat şi a început lucrările de refacere a mănăstirii. Un prieten arhitect l-a ajutat să facă un proiect – construirea unui corp de chilii în partea de nord a incintei mănăstirii, pe locul vechilor chilii din secolul al XIX-lea. Puţinii bani ai părintelui Damian au ajuns doar cât să se toarne fundaţia. La scurt timp, lucrările au fost întrerupte. A fost ajutat însă de părintele arhimandrit Gherontie Ghenoiu, de la Catedrala patriarhală din Bucureşti, care, în urma unui apel făcut credincioşilor pentru strângere de fonduri, a obţinut banii necesari lucrărilor.

Pelerinaj binecuvântat
Părintele  Vasile  Cristian

 

September 16 2013 01:15 am | 1,535 vizualizari | Manastiri

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply