Pelerinaje Manastiri

Informatii despre manastirile si
pelerinajele din Romania


"După cum trupul fără suflet este mort,
tot aşa şi credinţa fără fapte
este moartă"
Iacob cap. 2, v. 26

Sfânta Mănăstire Pissiota

Obşte de maici
Hram :  Naşterea  Maicii Domnului
Localizare:  Comuna  Poienarii Burchi, judeţul Prahova
Foto : Da

Este ctitorită între anii 1928-1929 de omul de aleasă cultură, ing. Nicolae Pissiota  şi soţia sa Zoe Pissiota pe moşia cumpărată de la familia generalului Gheorghe Angelescu , nume de rezonanţă în istoria războiului de la 1877.

Inginerul Nicolae Pissiota, de neam macedonean, născut în Grecia şi stabilit în România, dispunea de o mare avere, care i-a permis construirea acestui frumos lăcaş de cult.

Operă a arhitectului Ioan Giurgea, biserica  este construită în stil neoromanic, cu elemente ale Renaşterii, fiind din acest punct de vedere, unică în peisajul monastic ortodox din ţara noastră.

Pentru împodobirea bisericii s-a făcut apel la nume celebre: Costin Petrescu cel care a pictat frescele interioare ale Ateneului Român, sau Catedrala de la Alba Iulia, şi ucenicul acestuia, Gheorghe Eftimiu.

Catapeteasma bisericii este sculptată în lemn de trandafir şi de cireş adus din Grecia, făcând un echilibru între sensibilitate şi migală sub influenţa artei italieneşti. Mobilierul bisericii este sculptat în lemn de stejar cu motive naţionale, de către sculptorul Anghel Dima, în 1928, nume celebru, autorul sculpturii lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român. Pardoseala este din marmură roşie de Carrara, iar sub fundaţia bisericii se află criptele din marmură unde îşi dorm somnul de veci ctitorii şi familiile acestora.

În interiorul bisericii se află Icoana Maicii Domnului cu Pruncul – icoană făcătoare de minuni.

Între anii 1928-1948 a fost mânăstire de călugări. În anul 1948, Patriarhul Justinian Marina o transformă în mânăstire de maici, stare sub care a existat până în 1962, când a fost desfiinţată.

În anul 1993,cu  binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist,  maica Mihaela Novacovski împreună cu două ucenice ale sale, maica Alexia Călin şi maica Irina Călin (mamă şi fiică), readuc la viaţă Sfânta Mănăstire Pissiota.

Pelerinaj binecuvântat!

Părintele  Vasile  Cristian

 

November 18 2013 09:53 am | 1,672 vizualizari | Manastiri

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply