Pelerinaje Manastiri

Informatii despre manastirile si
pelerinajele din Romania


"După cum trupul fără suflet este mort,
tot aşa şi credinţa fără fapte
este moartă"
Iacob cap. 2, v. 26

Sfânta Mănăstire Corbii de Piatră

Obşte de călugări
Hram :  Adormirea Maicii Domnului
Localizare:  satul Jgheaburi,  Comuna Corbi, jud . Argeș
Foto : Da
Prima atestare documentară este 23 iunie 1512, dar locașul de cult datează din timpuri mai vechi.
Printre ctitorii de seamă se numără monahia Magdalina,mătușa domnitorului Neagoe Basarab.Deşi nu a fost niciodată restaurată, biserica păstrează mari părţi de pictură: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Naşterea Domnului, Întâmpinarea Domnului, Învierea lui Lazăr, Botezul

Domnului, Schimbarea la Faţă, Înălţarea Domnului, Arhanghelul Gavriil, Iisus Emanuil. Picturile, însoţite de inscripţii greceşti, prin caracteristicile şi calitatea lor, permit datarea cu certitudine a ansamblului în prima parte a sec al XIV-lea, ceea ce înseamnă că Mânăstirea Corbii de Piatră este locaşul cu cea mai veche pictură din Ţară Românească.
Diaconul Paul de Alep, vizitează în 1658 biserica rupestră de la Corbi şi spune despre aceasta că este ,,mică, dar frumoasă”.
Biserica se înrudeşte tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, însă are particularitatea a două sfinte altare pe un singur naos, motiv pentru care este unică la noi în ţară. La sud de pronaos este trapeza mănastirii, dăltuită din piatră, despre care tradiţia afirmă că “îi slujea voievodului Neagoe Basarab drept divan, unde judecă diferite pricini”, atunci când lua parte la hramul bisericii, Adormirea Maicii Domnului.
În anul 2003, după mai bine de 200 de ani, s-a reînnodat firul vieţii monahale, în scopul restaurării picturii şi pentru construirea unui complex chinovial, pentru ca locaşul de cult să-şi reia, pe cât posibil, strălucirea de odinioară.
Sfântul lăcaș era cunoscut în vechime și sub numele de mănăstirea de la Meriș sau mănăstirea Meriș. Inițial, biserica avea 2 altare pe un singur naos, caracteristică prin care biserica rupestră este unică la noi în țară.
Pelerinaj binecuvântat !
Părintele Cristian

July 08 2016 12:53 am | 1,278 vizualizari | Manastiri

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply