Prima Pagină | Cine Suntem | Obiective | Cum Poţi să ajuţi | Comunitate | Membrii | Contact

Eroi

ANIVERSĂRI ISTORICE

2007

   În 2007 aniversăm 130 de ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României   în 1877 şi 90 de la înverşunatele lupte ale armatei române desfăşurate la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, în Primul Război Mondial.

   După proclamarea Independenţei, la 9 mai 1877, neatârnarea a fost cucerită cu arma în mână. Armata Română, sub comanda domnitorului Carol I, a participat în Bulgaria, între 1877-1878, alături de armata rusă, la luptele împotriva armatei otomane. Trupele române au luat parte activă la cucerirea Plevnei, apoi la ocuparea Rahovei şi Vidinului. Pierderile totale ale armatei române s-au ridicat la 4.302 morţi şi dispăruţi şi 3.316 răniţi.

   La Plevna şi Griviţa se află mausolee care adăpostesc osemintele celor căzuţi pe câmpiile din sudul Dunării, iar numeroase monumente ridicate la Bucureşti, Calafat, Corabia, Craiova, Focşani, Giurgiu, Iaşi, Ploieşti, Tulcea, Turnu Măgurele, Zimnicea, cât şi în alte localităţi comemorează faptele de arme ale ostaşilor români.

   După cucerirea Independenţei, toate energiile naţionale s-au îndreptat spre realizarea statului naţional unitar, România Mare.

   În august 1916, România s-a aliat cu statele Antantei, şi a intrat în Primul Război Mondial pentru eliberarea românilor din Transilvania, Bucovina, Banat, Crişana şi Maramureş. Luptele din 1916 s-au desfăşurat nefavorabil pentru armata română care a fost nevoită să se retragă în Moldova. Aici, împreună cu trupele ruse aliate, frontul a fost fixat pe Carpaţi şi pe Siret. În iarna 1916/1917, cu ajutor material de la aliaţi şi cu sprijinul Minsiunii Militare franceze, armata română a fost reorganizată şi înarmată modern.

   Noua armată a surprins adversarul prin acţiunile ferme desfăşurate în 1917. După o puternică ofensivă desfăşurată în zona Mărăşti (iulie 1917), care a reuşit să răstoarne planurile inamice de scoatere a României din război, armata română a reuşit să reziste cu succes contraofensivei germano – austro-ungare desfăşurate la Mărăşeşti şi Oituz.

   În timpul bătăliei de la Mărăşeşti (august 1917) Armata 1 română a pierdut 27.410 de ofiţeri, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi. 40 de Ordine „Mihai Viteazul” clasa a III-a au fost acordate drapelelor unităţilor militare şi ofiţerilor români pentru faptele de arme săvârşite în această dură confruntare. Mausoleul de la Mărăşeşti, cel mai mare din România, adăposteşte osemintele a peste 6.000 de combatanţi căzuţi în luptă.    Mausoleele de la Soveja, Focşani, Mărăşti, Mateiaşi, Topliţa, Comana, Giurgiu şi altele de pe cuprinsul României cât şi monumentele comemorative înălţate în oraşele şi comunele ţării, comemorează jertfele între 1916-1919 făcute pentru făurirea statului naţional unitar român.

    Aderarea României la Uniunea Europeană, naşte, firesc, nevoia de a păstra şi de a afirma şi mai puternic identitatea naţională. De aceea, considerăm că între acţiunile fireşti pentru a ne păstra individualitatea în Europa, se înscrie, ca o îndatorire a fiecărui cetăţean, şi comemorarea evenimentelor cruciale pentru devenirea poporul român cât şi păstrarea şi cinstirea memoriei celor care au făcut jertfa supremă pentru România.

   În acest scop, în 2007, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor va desfăşura, începând cu luna mai, o campanie de informare publică despre evenimentele ce trebuie readuse in memoria publicului.

Noutati

Accesaţi această rubrică pentru a afla ultimele noutăţi despre programele desfăşurate de Asociaţia "Faptele Credinţei"!


Pelerinaje Manastiri
Parohia Balta Alba

Doneaza Online


Binefăcători:

Sfanta Manastire Frasinei

Sfânta Mănăstire FrăsineiParteneri Media:

Radio Campus Slobozia


Sponsori:

Evi Tour - Agentie de Turism