Prima Pagină | Cine Suntem | Obiective | Cum Poţi să ajuţi | Comunitate | Membrii | Contact |
Noutăţi
Toate noutăţile
Ziua Naţională a Veteranilor de Război din România29.04.2011 | Vizualizari: 2809
Prin Înaltul Decret Regal, semnat de Regele Carol I, pe 29 aprilie 1902 se prevedea că "ostaşii care au luat parte la Campania din anul 1877, adică cei care au fost mobilizaţi în ziua de 29 aprilie 1877, împlinind 25 de ani la 29 aprilie 1902, se numesc Veterani". La elaborarea acestui act normativ s-au avut în vedere reglementările internaţionale în materie – Convenţia Statelor Europene din anul 1870, de la Geneva, în care s-a hotărât ca ostaşii chemaţi de Patrie la luptă să devină după un sfert de veac de la mobilizare Veterani de Război. După 1945, Veteranii de Război au început să fie triaţi şi apreciaţi după culoare politică, după fronturile pe care au luptat, iar mai apoi, marginalizaţi şi uitaţi. Le-au fost anulate drepturile acordate în perioada interbelică, iar pentru unii a început o perioadă de abuzuri şi nedreptăţi. În 1990 s-a reînfiinţat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, fiind declarat veteran orice cetăţean român care a luptat în Primul şi Al Doilea Război Mondial. Ziua Veteranilor de Război din România s-a instituit în baza Legii nr. 303/2007, sărbătorirea acesteia organizându-se, anual, pe 29 aprilie.La ceas de sărbătoare aducem cuvenitul omagiu veteranilor de război, văduvelor de război, invalizilor şi văduvelor veteranilor de război, acestor oameni care au suportat ororile războiului, care au suferit şi şi-au plâns pe cei dragi, camarazi sau soţi căzuţi la datorie, pe cei care poartă pe trup urmele aspre ale gloanţelor şi schijelor sau ale căror trupuri au suferit mutilări nedrepte. Pentru toţi aceştia, aleasă preţuire şi recunoştinţă !
Se sting Veteranii!
Priveşte, copile, cum trec veteranii În şiruri tăcute, bătrâni luptători Se duc! Se topesc! Şi-odată cu anii Dispar în neant, anonimi călători.
Se sting veteranii, lăsaţi în uitare, Încet, în tăcere şi-n lacrimi se sting. Şi nimeni nu-i plânge! Pe nimeni nu doare Că mor veteranii! Nici ei nu mai plâng!
Priveste-i! Mai miscă! Mai sunt înca vii! Şi-asteaptă să sune... un ultim atac, Căci astăzi sunt iaraşi în linia-ntâi Şi-asteaptă semnalul! Şi rabdă! Şi tac!
Priveşte-i trecând, resemnaţi spre vecie, Păşind maiestuos, ca lumea să ştie Că n-au cerşit, nu s-au plâns, n-au crâcnit! Au luptat, au muncit, au tăcut... şi-au murit!
De-ai fost general sau simplu soldat Pe front nu contează! Nu este o lege Să-ţi apere gradul. Eşti doar un bărbat În luptă cu moartea. Şi moartea n-alege!
Din est până-n vest, întregul pământ Cu sangele lor în război l-au udat. Cu trupuri uitate sub cruci de mormânt Tot drumul Golgotei a fost jalonat!
Iar cei ce-au scapat de cumplitul infern La matcă intorşi au fost aşteptaţi Potrivit obiceiului nostru etern La Aiud, La Sighet, La Piteşti, La Galaţi.
De-aceea, copile, când trec veteranii Cu feţele supte, ca de sfinţi bizantini Opreşte-te-n loc, căci ei sunt titanii Istoriei noastre! Şi lor să te-nchini!
Sunt candele sfinte! Cât pâlpaie încă Mai dă-le onoruri! Aceşti oameni tristi Ţi-au clădit viitorul în piatră şi-n stâncă Şi-au murit pentru tine, ca tu să exişti!
Şi-acuma priveşte cum trec veteranii În şiruri tăcute, eroi cerşetori! Se duc! Se topesc! Şi-odată cu anii Dispar în neant... inutili trecători!
Col. (r) Gheorghe Lăcătuşu Veteran de război

|
Toate noutăţile |
|
|
|