Faptele Credintei - Deschide-ti inima catre Dumnezeu!

"După cum trupul fără suflet este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă"

Iacob cap. 2, v. 26

Prima Pagină | Cine Suntem | Obiective | Cum Poţi să ajuţi | Comunitate | Membrii | Contact

Noutăţi

Toate noutăţile


1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic

20.05.2010 | Vizualizari: 2945
Încă din vremea Bisericilor apostolice din Roma, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, Cipru şi Cezareea, existau simboluri de credinţă, folosite ca mărturisiri baptismale de creştinii acelor comunităţi. Epoca sinoadelor ecumenice a cristalizat acele simboluri ale credinţei creştine, rezultând simbolul niceo-constantinopolitan, rămas până astăzi temelia mărturisirii credinţei creştin-ortodoxe.

Crezul niceo-constantinopolitan (sau Crezul Ortodox) este formularea pe scurt a credinţei, stabilită la primul sinod ecumenic (Niceea, 325) şi la al doilea sinod ecumenic (Constantinopol, 381). Crezul a fost rânduit de Sfinţii Părinţi de la cele două sinoade ecumenice pentru a combate ereziile vremii, în special arianismul, apolinarismul, macedonianismul şi hiliasmul.
Sinodul I ecumenic s-a deschis la Niceea, în 20 mai 325, şi a durat până la 25 august, acelaşi an. La şedinţa deschiderii oficiale şi la cea de închidere a asistat însuşi împăratul Constantin, care a rostit cuvântul de deschidere şi de închidere a Sinodului. Şedinţele sinodului s-au ţinut în sala de recepţie a palatului imperial din Niceea, sub preşedinţia episcopilor Eustaţiu al Antiohiei (324-330) şi Alexandru al Alexandriei (313-328).

La sfârşitul dezbaterilor, părinţii sinodali au hotărât ca învăţătura formulată în Sinod să fie redactată într-un Simbol de credinţă, care are 7 articole. În Simbolul niceean, s-a fixat învăţătura despre Dumnezeirea Fiului, Cel ce este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, deofiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut", iar în partea a doua se anatematizează ideile principale ale lui Arie, ereticul ce a pricinuit convocarea sinodului. Arie spunea că Fiul a fost creat în timp din nimic, că este creat din altă substanţă sau fiinţă decât Tatăl şi este schimbabil.
Simbolul niceean vine şi rosteşte: „Şi într-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii".

Cu toate că Simbolul de credinţă niceean a devenit zidul de apărare al Ortodoxiei, precum şi cea mai precisă şi expresivă formulare a dreptei credinţe, arianismul n-a putut fi stăvilit imediat. Disputele ariene au continuat să tulbure Imperiul Roman încă o jumătate de secol, apoi s-a stins încetul cu încetul.Toate noutăţile

 

Noutati

Accesaţi această rubrică pentru a afla ultimele noutăţi despre programele desfăşurate de Asociaţia "Faptele Credinţei"!


Pelerinaje Manastiri
Parohia Balta Alba

Doneaza Online


Binefăcători:

Sfanta Manastire Frasinei

Sfânta Mănăstire FrăsineiParteneri Media:

Radio Campus Slobozia


Sponsori:

Evi Tour - Agentie de Turism