Faptele Credintei - Deschide-ti inima catre Dumnezeu!

"După cum trupul fără suflet este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă"

Iacob cap. 2, v. 26

Prima Pagină | Cine Suntem | Obiective | Cum Poţi să ajuţi | Comunitate | Membrii | Contact

Noutăţi

Toate noutăţile


Ziua Eroilor

03.05.2010 | Vizualizari: 3105

Jertfa de vieţi plătite de Poporul Român în prima mare conflagraţie mondială se ridică la aproximativ 985.000 de oameni, morţi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. La această cifră se adaugă cei 75.491 de invalizi de război ca urmare a rănilor din cursul luptelor.


Prin comparaţie, cei ce şi-au sacrificat viaţa în slujba idealului unităţii statale depline reprezintă 33% din totalul efectivului mobilizat din România, în timp ce pentru alte state membre ale Antantei aceste cifre se ridicau la 10,66 % (Marea Britanie), 17,48 % (Rusia) şi 18,29 % (Franţa) , din efectivele mobilizate.
De aceea, pentru supravieţuitori s-a impus ca o datorie morală comemorarea, în fiecare an, a celor care au pierit pe câmpurile de luptă. La nivel de naţiuni, acest lucru s-a materializat prin Tratatul de la Versailles. Acest document, semnat de fostele ţări beligerante, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.
Concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin apariţia Decretului-lege nr. 1693/ 4 mai 1920 - care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înalţării Domnului Iisus Hristos - România devenind cu acest prilej primul Stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali. Astfel, aceasta dată a fost decretată sărbătoare naţională a Poporului Român, iar un rol important l-a avut Societatea "Mormintele Eroilor Căzuţi în Război" (înfiinţată în 1919) şi transformată ulterior, in 1927, in Societatea "Cultul Eroilor".


Datorită acestei organizaţii, aflată sub Înaltul patronaj al Patriarhului Miron Cristea şi al Reginei Maria, în anul 1923 s-a inaugurat şi Mormântul Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial in faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol.
Societatea "Cultul Eroilor" care, de la 1 august 1940, s-a numit "Aşezământul Naţional Regina Maria", a avut o activitate prodigioasă. Pornind de la sentimentul patriotic şi civic de cinstire a actelor de eroism naţional, manifestat prin oficializarea Zilei Eroilor, în anii interbelici s-au construit numeroase monumente şi plăci comemorative în aproape toate localităţile Ţării.


Conjuncturile istorice au făcut însă ca situaţia să se schimbe. Prin Decretul nr. 71/1948, din raţiuni politice lesne de înţeles, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se astfel toate prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative a menţinut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai să fie considerată Ziua Eroilor, sărbătorindu-se în acelasi timp Ziua "Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra fascismului".


Începând cu 1990, conducerea Ministerului Apărării Naţionale a declanşat o amplă acţiune reparatorie de reintroducere în Armată a valoroaselor tradiţii militare româneşti.
Tot din acel an, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbatorit la 9 mai, ci de Ziua Înalţării Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înalţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească.
În anul 1995 a fost adoptată Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor, iar prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război se realizează o mai amplă cuprindere a tuturor manifestărilor şi preocupărilor specifice promovarii cultului Eroilor la români. Articolul 39 al acestei legi prevede, aşa cum era şi firesc, sărbatorirea Zilei Eroilor cu prilejul Zilei Înălţării la ceruri a Domnului Iisus Hristos.

http // www.faptelecredintei.ro/eroi.php

http// www.faptelecredintei.ro/campania1.php
Toate noutăţile

 

Noutati

Accesaţi această rubrică pentru a afla ultimele noutăţi despre programele desfăşurate de Asociaţia "Faptele Credinţei"!


Pelerinaje Manastiri
Parohia Balta Alba

Doneaza Online


Binefăcători:

Sfanta Manastire Frasinei

Sfânta Mănăstire FrăsineiParteneri Media:

Radio Campus Slobozia


Sponsori:

Evi Tour - Agentie de Turism