Pelerinaje Manastiri

Informatii despre manastirile si
pelerinajele din Romania


"După cum trupul fără suflet este mort,
tot aşa şi credinţa fără fapte
este moartă"
Iacob cap. 2, v. 26

Proiectul „România Creștină” 2017

Asociaţia „ Faptele Credinţei”  în parteneriat  cu  Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă a organizat în perioada 21-27 august 2017 un pelerinaj în Banat și Crișana.

Pelerinii însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță şi-au manifestat credinţa,având  binecuvântata  bucurie de a se închina sfintelor icoane, de a înălţa rugăciuni și de a admira pictura următoarelor locaşuri sfinte: Mănăstirea  Cotmeana,Mănăstirea Bistrița ,Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Almaj Putna, Mănăstirea Vasiova, Mănăstirea Timișeni Șag , Mănăstirea Gai, Mănăstirea Hodoș Bodrog, Mănăstirea Sfânta Cruce Oradea, Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Crișan, Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Schitul Păltiniș, Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie -Paltinul, Mănăstirea Curtea de Argeș. 

Au fost vizitate și următoarele obiective :

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși.

Parcul Mulinologic Rudăria – cel mai mare complex de mori de apă din sudul Europei

Cascada Bigăr, situată în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa,  unică prin felul în care apa cade pe mușchi și se împarte în fâșii,una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, potrivit site-ul The World Georgaphy care a inclus-o pe primul loc,într-un top al cascadelor din toată lumea, în anul 2013.

Teatrul din Oravița- prima clădire de teatru din Europa, iluminată cu lămpi de acetilenă, copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena.În 1868 aici a avut reprezentație și trupa Pascaly din care făcea parte ca sufleur și secretar al directorului, Mihai Eminescu.În amintirea acestui eveniment teatrul poarta numele marelui poet.

Gara Oraviţa- inaugurată în 1847,prima gară din teritoriul actual al România.

Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșița, cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa,unde este expusă și Resicza, prima din cele trei locomotive cu aburi construite în spațiul sud-est european, la Reșița, între anii 1872-1873.

Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi“, construită în perioada 1936-1946 cu înălţimea  de 90,5 metri fiind cea mai înaltă biserică din România. De remarcat faptul că   Primăria a pus la dispoziţie în mod gratuit toată cantitatea de cărămidă, iar Uzinele din Reşiţa au făcut o reducere de 30% la preţul de achiziţie a 330 tone fier.

Panteonul Moţilor” din satul Ţebea, unde  se află mai multe obiective, care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților, împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională.

În cimitir se află mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza ,revoluționari de la 1848 și gorunul lui Horea.Sub acest copac, în anul 1784, Horea i-a chemat la lupta pe moţii adunaţi, îndemnându-i la răscoală.

Muzeul în aer liber ASTRA -Dumbrava Sibiului-cel mai mare de acest fel din ţară şi unul dintre cele mai întinse din Europa. De pe întreg cuprinsul României au fost aduse aici şi reconstruite de către specialişti în jur de 400 de case ţărăneşti, edificii rurale autentice şi instalaţii tradiţionale: locuinţe simple, gospodării de meşteşugari, biserici, hanuri, pavilioane, porţi, fântâni, mori (cea mai completă colecţie de mori din lume), ateliere, căruţe, teascuri, cuptoare, etc.

Traseul Transfăgărășan- ce atinge cota de 2042 de metri, fiind al doilea drum din România ca altitudine, dupa Transalpina și Bâlea -Capra, cel mai lung tunel rutier din țară, având o lungime de 887 m.

Barajul Vidraru construit pe râul Argeș- cu o înălțime de 166 de metri,cel mai înalt baraj din România,dar și cel mai mare baraj în arc din țară.

Pelerinajul a inclus și călătoria pe ruta Oraviţa-Anina, prima cale ferată montană din România, inaugurată in 1863,supranumită Semmering-ul bănăţean, datorită asemănării peisajelor pitoreşti bănățene cu cele austriece din Munții Alpi, prin pasul Semmering.

Linia ferată are o lungime de 33 de kilometri şi cuprinde 14 tuneluri şi zece viaducte. Unele tuneluri sunt cele mai vechi folosite în Europa,fiind săpate cu dalta și ciocanul, dinamita nefiind încă inventată

La Mănăstirea Sfânta Cruce Oradea, pelerinii au participat vineri la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și prin bunăvoința maicii starețe au servit cina și micul dejun la trapeză.

În staţiunea montană Păltiniș, situată la cea mai mare altitudine din ţară (1442m.),străbătându-se un peisaj de vis, cu ajutorul telescaunului, s-a ajuns la vârful Oncești.

La finalul călătoriei duhovnicești, participanţii,între care și un minigrup din comuna Cosâmbești,județul Ialomița, au primit Diploma de pelerin,cărți de rugăciuni și iconițe din partea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române.

Vă invităm să vizitaţi şi să redescoperiţi ROMÂNIA!

September 15 2017 10:02 am | 2,927 vizualizari | Pelerinaje

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply